مروری بر تاثیر دلار بر شاخص کل در سه ماه از سال ۱۴۰۲
با توجه به اینکه از نظر ارزش وزنی قسمت اعظم سهام بازار بورس تهران متعلق به صنایع پتروشیمی،فولادی و … است. میتوان گفت اخبار سیاسی، اقتصادی منطقهای که مربوط به سهام صادرات محور از جمله فولادی و پتروشیمی باشد مستقیما روی شاخص کل نیز تاثیر خواهد گذاشت. در ادامه به مرور تاثیر دلار بر شاخص کل در بازه زمانی از آبان تا دی ماه ۱۴۰۲ پرداخته شده است.

باتوجه به اخبار سیاسی و افزایش تنش معاملهگران در پی اتفاقات منطقه ای،قیمت دلار با افزایش قابل توجهی مواجه شد که به تبع آن ، با واکنش بازار تهران نسبت به اتفاقات و رفتارهیجانی معامله گران و نوسانات منفی در بازار مواجه شدیم. اما طبق نمودار در طول چهار سال گذشته شاخص کل و نمودار دلار همبستگی مثبتی نسبت به یکدیگر داشته و در یک جهت حرکت کرده بودند.

در ماههای گذشته با حرکت خلاف جهت شاخص کل و دلار (ایجاد واگرایی منفی بین شاخصها) انتظار یک حرکت شارپ روی یکی از شاخصها داشتیم که شاخص دلار با اتفاقات منطقهای آغاز کننده چرخش بازار در جهت صعودی بود.
اگرچه اخبار سیاسی گاها باعث برهم خوردن این حرکت یکسان میشود اما در نهایت شاخص کل به ماهیت اصلی خودش یعنی حرکت هم جهت با شاخص دلار برمیگردد. در نهایت این همبستگی مثبت بین شاخصها از هفته گذشته از سر گرفته شد و برای روزهای آتی انتظار حرکت مشابه (صعودی) برای شاخص کل را نیز خواهیم داشت.
طبیعی است که با تاثیر دلار بر شاخص کل، سهام شاخص ساز از دسته پتروشیمی و فولادی توأم با شاخص، حرکت صعودی خواهند داشت. و برای سهام واردات محور، از جمله گروه دارویی، قطعهسازی و به دنبال آن خودرویی انتظار یک اصلاح و استراحت کوتاه مدت خواهیم داشت.
این روند (حرکت شاخص ساز و خنثی شدن نمادهای واردات محور) تا زمانی که ارزش دلار در بازار آزاد به مقبولیت مشخصی از نظر قیمتی، برای معاملهگران برسد ادامه خواهد داشت. الزامیست که معاملهگران از تصمیمات عجولانه در جهت خرید و فروش سهام پرهیز نمایند و معاملات صرفا بر اساس بنیاد سهام و تکنیکال مناسب انجام شود.