مقالات اردیبهشت ۱۴۰۳

ورشکستگی در بازارهای مالی

ورشکستگی وضعیتی است که یک شخص یا یک شرکت قادر به پرداخت بدهی‌های مالی و بازپرداخت وام‌های خود نیست و این وضعیت را به‌طور رسمی اعلام می‌کند. ورشکسته شدن معمولا...

ورشکستگی در بازارهای مالی

ورشکستگی وضعیتی است که یک شخص یا یک شرکت قادر به پرداخت بدهی‌های مالی و بازپرداخت وام‌های خود نیست و این وضعیت را به‌طور رسمی اعلام می‌کند. ورشکسته شدن معمولا به مرور زمان اتفاق می‌افتد. هدف از بررسی احتمال ورشکستگی، مدیریت دقیق و اصولی بدهی‌ها و بهبود وضعیت مالی است. در بسیاری از موارد، ورشکستگی به‌صورت رسمی انجام می‌شود؛ یعنی دادگاه وارد عمل می‌شود و درنهایت، بدهی‌ها و دارایی‌های موجود شرکت را بین طلبکاران سازمان یا فرد ورشکسته توزیع می‌کند.

پیش‌بینی ورشکستگی

برخلاف تصور عموم مردم، با روش‌های مختلفی می‌توان پیش از ورشکستگی کامل، از آن جلوگیری کرد. در ادامه چند نمونه از روش‌های مختلفی که برای پیش‌بینی ورشکستگی و احتمال رخ دادن آن وجود دارند، آمده است:

تجزیه و تحلیل مالی:

تحلیل مالی شامل بررسی دقیق وضعیت مالی فرد یا شرکت است؛ از جمله درآمدها، هزینه‌ها، دارایی‌ها و بدهی‌ها. در این نوع تحلیل، نسبت‌های مالی مانند نسبت بدهی به سرمایه، نسبت پوشش سود به بدهی و نسبت پول نقد به بدهی نیز مورد توجه قرار می‌گیرند.

 درآمد و هزینه:

بررسی روند درآمد و هزینه در طول زمان می‌تواند نشان‌دهنده پایداری مالی یا ناپایداری آینده باشد. رشد درآمد و کاهش هزینه‌ها بهبودی در وضعیت مالی را نشان می‌دهد.

عوامل خارجی:

عواملی مانند تغییرات قوانین مالی، افزایش نرخ بهره، تحریم‌ها، رقابت شدید در صنعت نیز می‌توانند تاثیرگذار باشند.

ورشکستگی صرفا برای واحدهای تجاری یا بنگاه‌های اقتصادی رخ نمی‌دهد. بلکه تمام افرادی که یک فعالیت اقتصادی انجام می‌دهند نیز در معرض ورشکستگی هستند. فعالیت در بازارهای مالی مثل بورس، ارز دیجیتال، فارکس و دیگر بازارها به آسانی می‌توانند باعث ورشکسته شدن و از دست رفتن سرمایه شوند.

برای پیش‌بینی و جلوگیری از ورشکستگی، استاندارد بین‌المللی توسط سازمان معاملات جهانی تعیین شده است. در ادامه به بررسی این استاندارد (فرمول ریسک ورشکستگی) می‌پردازیم.

ریسک ورشکستگی

براساس تعریف سازمان معاملات جهانی، ورشکستگی باید قبل از انجام هر معامله‌ای که با ریسک همراه است، بررسی شود. یعنی قبل از انجام معاملات باید براساس فرمول ورشکستگی بسنجید که این معامله شما را به ورشکستگی نزدیک می‌کند یا خیر.

فرمول ریسک ورشکستگی:

که در آن P و Q عبارتند از:

برای مثال، اگر کل موجودی‌تان برای سرمایه‌گذاری ۱.۰۰۰.۰۰۰ تومان باشد و با ۲۰۰ هزار تومان آن معامله کرده باشید، در واقع ۲۰ درصد از سرمایه را درگیر معامله کرده‌اید. پس مقدار K، برابر ۵ درصد خواهد بود.

به عنوان مثالی دیگر فرض کنید با سرمایه ۲۰۰.۰۰۰ تومانی، طی یک ماه از شش معامله‌ای که انجام داده‌اید سه معامله سودآور بوده‌اند. بنابراین، مقدار درصد موفقیت برابر ۵۰ درصد یا ۰.۵ خواهد بود. با قرار دادن اطلاعات به‌دست‌آمده در فرمول خواهیم داشت:

استاندارد جهانی برای راحت‌تر شدن محاسبات، جدول‌هایی برای اندازه‌گیری فاصله یک معامله‌گر از ورشکستگی ارائه داده است.

براساس این جدول‌ها، مقدار ریسک ورشکستگی عددی بین صفر و یک است. هر چقدر مقدار R، به یک نزدیک‌تر باشد، یعنی احتمال ورشکستگی افزایش می‌یابد و برعکس، هر چقدر مقدار R به به صفر نزدیک باشد، احتمال ورشکستگی بسیار کم خواهد بود.

جدول‌هایی که در ادامه نشان داده‌ شده‌اند، بیان‌گر مقادیری هستند که در بالا محاسبه کردیم.

%Win Ratio در سمت چپ جدول نشان‌دهنده درصد موفقیت است.

ROR%، نشان‌دهنده مقدار K است.

Payoff Ratio، بازده سرمایه‌گذاری است که براساس فرمول زیر محاسبه می‌شود.

همان‌طور که در جدول‌های زیر مشاهده می‌کنید. در قسمت‌های بالای جدول، عدد ۱۰۰ نشان‌دهنده صد درصد است؛ یعنی احتمال ورشکستگی صد درصد است و قطعا ورشکسته خواهید شد.

با حرکت به سمت پایین جدول، مقادیر صفر درصد می‌شوند؛ یعنی احتمال ورشکستگی صفر درصد است و تحت هیچ شرایطی با مقادیر محاسبه‌شده ورشکسته نخواهید شد.

کلام پایانی…

ورشکستگی در معاملات، یکی از اتفاقاتی است که به مرور زمان در حساب معاملاتی رخ می‌دهد. هر معامله که انجام می‌دهید به‌راحتی می‌توانید بسنجید که این معامله شما را به ورشکستگی نزدیک می‌کند یا خیر.استفاده از جدول ورشکستگی کمک زیادی به شما خواهد کرد تا معاملات خود را از ورشکستگی نجات دهید.

ارتباط با کمان پلاس plus@kamaan.com

آخرین مقاله‌ها

دسته‌بندی‌ها