مقالات مرداد ۱۴۰۲

شاخص چیست و چگونه انواع آن به سرمایه‌گذار کمک می‌کند؟

شاخص‌ معیاری استاندارد برای سنجش وضعیت عمومی بازار است؛ با تحلیل و بررسی شاخص‌ بورس می‌توان از وضعیت گذشته و حال بازار مطلع شد و همچنین به کمک روش‌های نموداری، آینده‌ی بورس را پیش‌بینی کرد. افزایش و کاهش این شاخص‌ها، برای سرمایه‌گذاران با اهمیت است.

شاخص چیست و چگونه انواع آن به سرمایه‌گذار کمک می‌کند؟

شاخص (Indicator) معیاری استاندارد برای سنجش وضعیت عمومی بازار است؛ با تحلیل و بررسی شاخص‌ بورس می‌توان از وضعیت گذشته و حال بازار مطلع شد. همچنین به کمک این معیار و به کمک روش‌های نموداری، آینده‌ی بورس را پیش‌بینی کرد. افزایش و کاهش این شاخص‌ها، برای سرمایه‌گذاران با اهمیت است.

شاخص کل به چه معناست؟

این معیار بیانگر سطح عمومی قیمت و سود سهام تمامی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس است. در حقیقت تغییرات شاخص کل بیانگر میانگین بازدهی سرمایه‌گذاران در بورس است. به همین دلیل فعالان بازار و سرمایه‌گذاران به این معیار توجه ویژه‌ای دارند.
شاخص کل از بررسی تعداد مشخصی سهم (سهم‌های شاخص‌ساز) تشکیل می‌شود، طبیعتا در این شاخص ارزش تمام شرکت‌ها برابر نیست و وزن شرکت‌ها در شاخص کل متفاوت است.
این مولفه، نشان‌دهنده رفتار عمومی تمام فعالان بازار است، اگر سهامداران به بازار اقبال نشان دهند، سمت خریدار سنگین‌تر از سمت فروشنده می‌شود و این عدم تعادل میزان این معیار را به سمت بالا هدایت می‌کند.

شاخص قیمت چیست؟

این معیار یکی از اصلی‌ترین شاخص‌های بازار سرمایه است. در این معیار، هم قیمت سهم و هم سود سهم تاثیرگذار است اما از طریق این معیار می‌توان تغییرات قیمت را دنبال کرد. براین اساس به عنوان نمونه اگر شاخص قیمت‌ها یک درصد رشد کند، به این معناست که میانگین قیمت‌های هر برگه سهم به طور میانگین یک درصد رشد داشته است. این معیار برای سهامدارانی که به دنبال کسب سود کوتاه‌مدت از معاملات خود هستند، بسیار حائز اهمیت است.

شاخص سهام شناور آزاد چیست؟

به مقدار سهامی که در دست سهام‌داران عمده نیست، سهام شناور آزاد (Free Float) گفته می‌شود. سهام‌داران عمده افرادی هستند که بیش از یک درصد سهام شرکت را در دست دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب سهام شناور آزاد مراجعه کنید.

مقایسه دو شاخص بازار اول و بازار دوم بیانگر چیست؟

در بخش معرف انواع بازارهای سرمایه ایران، بازار اول و دوم را معرفی کردیم. سرمایه‌گذاران می‌توانند رشد این دو بازار را نسبت به یکدیگر مقایسه کنند و این مقایسه به آنها در انتخاب سرمایه‌گذاری در هر یک از دو بازار اول و دوم کمک خواهد کرد. در صورتی که شاخص کل بازار دوم سرعت افزایش بیشتری داشته باشد، نشان می‌دهد که رشد در بازار دوم، نسبت به بازار اول بهتر است و بازده سرمایه‌گذاری در شرکت‌های کوچک نسبت به شرکت‌های بزرگتر، جذابیت بیشتری را برای معامله‌گران به همراه خواهد داشت.

ارتباط با کمان پلاس plus@kamaan.com

آخرین مقاله‌ها

دسته‌بندی‌ها