مقالات اردیبهشت ۱۴۰۳

عوامل اثرگذار بر روند بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳

بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ تحت تاثیر عوامل گوناگونی خواهد بود. بازارهای مالی از بخش‌های اساسی و حیاتی اقتصاد هر کشور محسوب می‌شود و نقش‌های متعددی در توسعه و رشد...

عوامل اثرگذار بر روند بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳

بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ تحت تاثیر عوامل گوناگونی خواهد بود. بازارهای مالی از بخش‌های اساسی و حیاتی اقتصاد هر کشور محسوب می‌شود و نقش‌های متعددی در توسعه و رشد اقتصادی ایفا می‌کند. بازار سرمایه پل اصلی ارتباط بین سرمایه‌گذاران و شرکت‌ها است؛ یعنی سرمایه‌های سرمایه‌گذاران را به سمت شرکت‌هایی که برای تولید و خدمات نیازمند سرمایه هستند، هدایت می‌کند. علاوه‌براین، بازار سرمایه مکانی برای قیمت‌گذاری مناسب دارایی‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها است.

این امر باعث می‌شود تا منابع مالی به کاربردهای بهتری تخصیص یابد و امکان کاهش ریسک‌ها و افزایش بازدهی را فراهم کند. همچنین بازار سرمایه امکان سرمایه‌گذاری در انواع مختلف دارایی‌ها از جمله سهام، اوراق بهادار، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و دیگر ابزارهای مالی را فراهم می‌کند. این تنوع به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد که براساس اهداف و توانایی‌های خود، سرمایه‌گذاری‌های مناسبی را انتخاب کنند.

پیش‌بینی روند بازار سرمایه نیازمند بررسی ابعاد مختلف اقتصادی است که به‌صورت مستقیم روی بورس تاثیر می‌گذارند. در ادامه به بررسی تاثیرات ابعاد مختلف اقتصادی می‌پردازیم:

عوامل پیشبینی بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳

وضعیت کلان اقتصادی:

وضعیت کلان اقتصادی به عواملی مانند رشد اقتصادی، تورم، نرخ بیکاری، تولید ناخالص داخلی (GDP) و وضعیت بودجه بستگی دارد. افزایش نرخ ارز، تقاضای مازاد بر عرضه در بازارهای طلا و ارز از یک سو و از سوی دیگر، افزایش مالیات بر درآمد ممکن است رشد اقتصادی را نسبت به سال قبل کاهش دهد. همچنین دشواری در تامین ارز واحدهای تولیدی ممکن است منجر به کم شدن تولید ناخالص داخلی شود.

در حالت کلی، افزایش نقدینگی در دست مردم باید با سیاست‌های اقتصادی دولت به سمت بازار سرمایه حرکت کند. افزایش قیمت ارز نیز باعث سودآوری و افزایش درآمد شرکت‌های صادراتی مانند صنایع پتروشیمی، فولادی و معدنی خواهد شد. رشد صنایع بزرگ می‌تواند باعث رشد کلیت بازار شود و اثر مثبتی روی نمادهای مختلف داشته باشد.

سیاست‌های پولی و مالی:

تصمیمات و سیاست‌های پولی و مالی دولت و بانک مرکزی، مانند تعیین نرخ بهره، تغییرات در نرخ ارز، سیاست‌های مالیاتی و تسهیلات مالی، می‌توانند تاثیرات مهمی بر بازار سرمایه داشته باشند. افزایش نرخ بهره باعث هدایت مازاد نقدینگی به سمت بانک و درنهایت سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه می‌شود. همچنین، افزایش نرخ تسعیر ارزی باعث تحرکات مثبت در صنایع، به‌خصوص صنعت بانکداری خواهد شد.

تسهیل شرایط پرداخت مالیات مانند به ضمانت گذاشتن اسناد و اعتبارات به‌جای پرداخت به موقع مالیات، تخفیف مالیات بنگاه‌های تولیدی و معافیت مالیاتی گروهی از بنگاه‌های صادراتی از سیاست‌های مالیاتی دولت برای کمک به صنایع بورسی در سال جاری است. افزایش مقدار تسهیلات اعطایی به واحدهای تولیدی در وضعیت تورمی نیز باعث رشد شاخص بازار بورس و تقویت واحدهای تولیدی خواهد شد.

تاثیر تحریم‌ها و تعاملات بین‌المللی بر بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳:

تحریم‌ها، تعاملات بین‌المللی، تغییرات در قوانین تجارت بین‌المللی و رویدادهای جهانی می‌توانند به شدت بر بازار سرمایه ایران اثر بگذارند. تحریم همه جانبه ایران در سال‌های جاری باعث ایجاد مشکلاتی در خصوص تبادلات مالی، اقتصادی و سیاسی شده است.

محدودیت در فروش انرژی‌هایی مانند نفت و گاز، درآمدهای کشور را به شدت کاهش داده و تامین مالی صنایع مختلف بورسی را با مشکل مواجه کرده است. تشویق به سرمایه‌گذاری در بورس و ایجاد اطمینان نسبت به بازار سرمایه می‌تواند اثر مثبتی در تامین مالی واحدهای بورسی با کمک سرمایه مردم داشته باشد.

نرخ ارز و واردات و صادرات:

تغییرات در نرخ ارز و موضوعات مربوط به واردات و صادرات می‌توانند تاثیرات مهمی بر قیمت سهام و بازار سرمایه ایران داشته باشند. افزایش قیمت ارز در بازار آزاد و افزایش نرخ تسعیر ارز برای سال جاری، درنهایت باعث افزایش درآمد صنایع صادرات محور خواهند شد. اما صنایع واردات محور را می‌تواند با مشکل تامین ارز مواجه کند.

رقابت بازار ارز آزاد با بازار سرمایه در جذب نقدینگی کشور از چالش‌های مهم کشور در سال جاری خواهد بود. عدم ایجاد اطمینان در بازار سرمایه باعث فرار نقدینگی مازاد و نقدینگی بورس به سمت بازارهای موازی از جمله بازار ارز آزاد خواهد شد و نتیجه آن، رشد سرسام‌آور قیمت ارز و عقب ماندن بورس در مقابل سایر بازارها است.

رویدادهای داخلی و خارجی:

رویدادهای داخلی مانند انتخابات، تغییرات در سیاست‌های دولتی و رویدادهای خارجی مانند تغییرات در بازارهای جهانی، تحریم‌ها و رویدادهای سیاسی و اقتصادی دیگر نیز می‌توانند تأثیرگذار باشند. یکی از مهم‌ترین تحولات اقتصادی سال جاری انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا است. روی کار آمدن هر حزبی می‌تواند وضعیت اقتصادی کشور را سخت‌تر کند. حمایت همه جانبه از بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ و اجرای درست سیاست‌های مالیاتی در جهت تامین مالی بنگاه‌های بورسی تنها راه جبران کسری‌های مالی در وضعیت اقتصاد تورمی خواهد بود.

تاثیر سلامت اقتصاد بانک‌ها و موسسات مالی بر بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳:

سلامت مالی بانک‌ها و مؤسسات مالی، ارزش و سودآوری آن‌ها و سطح ریسک‌های مالی می‌توانند تاثیر مستقیمی بر بازار سرمایه داشته باشند. افزایش اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی، افزایش نرخ بدهی دولت به بانک مرکزی و افزایش ناترازی بانکی (عدم اجرای تعهدات به سپرده‌گذاران)، باعث ایجاد وضعیت آشفته در نظام بانکداری شده است و هر روز شکاف بین تولید و تورم را افزایش می‌دهد.

یکی از راه‌های اساسی برای حل این مشکل، عرضه اوراق دولتی جهت تامین بودجه‌های مورد نیاز دولت است. عرضه این اوراق در بورس و جذب سرمایه از سمت مردم می‌تواند باعث شکوفایی بازار سرمایه شود و بدهی دولت به بانک‌ها را کاهش دهد. همچنین، افزایش مالیات به‌جای عرضه پول نیز برای سلامت مالی بانک‌ها کمک‌کننده خواهد بود.

کلام پایانی…

در حالت کلی می‌توان بازار سرمایه را موتور اصلی چرخه اقتصاد برای سال جاری دانست. حمایت همه جانبه دولت از بازار سرمایه و ایجاد اطمینان نسبت به بازار می‌تواند سرمایه‌گذاران را به بازار سرمایه بازگرداند، شکاف‌های بین تورم و تولید را کاهش دهد و باعث رشد اقتصادی در سال جاری شود.

ارتباط با کمان پلاس plus@kamaan.com

آخرین مقاله‌ها

دسته‌بندی‌ها