آغاز نبرد دیپلماتیک در عمان: ایران و آمریکا رو در رو؛ بدون سلام و دست دادن!
گفتوگوها، فرصتی برای کاهش تنشها؟ مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا روز شنبه، ۲۳ فروردین، در عمان آغاز میشود. این مذاکرات که با وساطت بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان انجام...

گفتوگوها، فرصتی برای کاهش تنشها؟
مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا روز شنبه، ۲۳ فروردین، در عمان آغاز میشود. این مذاکرات که با وساطت بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان انجام خواهد شد، در سطح مقامات عالی دو کشور برگزار شده و نشاندهنده مرحلهای تازه در تعاملات دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن است.
چهرههای اصلی مذاکرات: عراقچی و ویتکاف
براساس گزارش منابع خبری از جمله خبرآنلاین، ایسنا و همشهریآنلاین، سید عباس عراقچی (وزیر امور خارجه ایران) و استیو ویتکاف (فرستاده ویژه امریکا در امور خاورمیانه)، نمایندگان ارشد دو طرف در این مذاکرات هستند. گفتوگوها بهصورت غیرمستقیم انجام میگیرد و دولت عمان نقش واسطه را در این روند ایفا میکند.
از تبادل نامه تا میز مذاکره
ماجرای این دور از مذاکرات، از نامه دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالاتمتحده به رهبری ایران آغاز شد. ترامپ در ۷ مارس در گفتوگویی با فاکس بیزینس اعلام کرده بود که نامهای رسمی به رهبر جمهوری اسلامی ایران ارسال کرده و خواستار باز شدن باب گفتوگو شده است. این نامه چند روز بعد، توسط انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات، در تهران به وزیر امور خارجه ایران تحویل داده شد. درنهایت پاسخ ایران نیز از طریق عمان ارسال شد و زمینهساز آغاز مذاکرات جدید گردید.
موقعیت دیپلماتیک منطقهای و نقش عمان
عمان بار دیگر نقش سنتی خود بهعنوان کشور میانجی در تنشهای بینالمللی را ایفا میکند. با توجه به روابط متوازن این کشور با ایران و آمریکا، بستر لازم برای نبرد دیپلماتیک است. همچنین با تغییر ترکیب مسئولان سیاست خارجی در اروپا، قرار است در آینده نزدیک نیز نشستی میان ایران و مقامات جدید اتحادیه اروپا برگزار شود.
واکنشها در فضای رسانهای و سیاسی
عباس عراقچی در پستی در شبکه اجتماعی ایکس، ضمن تأیید نبرد دیپلماتیک در عمان، آن را «یک فرصت و نیز یک آزمون» برای آمریکا توصیف کرده و تأکید کرده که اکنون توپ در زمین آمریکاست. این توییت با واکنش استیو ویتکاف مواجه شد که ابتدا با کلمه «عالی» به آن پاسخ داد، اما دقایقی بعد، این کامنت را حذف کرد؛ نکتهای که در رسانهها بازتاب گستردهای داشت.
جمعبندی
نبرد دیپلماتیک ایران و آمریکا در عمان را میتوان گامی مهم در جهت کاهش تنشها و بررسی راهحلهای دیپلماتیک دانست. اگرچه هنوز مسیر دشواری پیشروی دو کشور قرار دارد، اما چنین گفتوگویی، آن هم با حمایت بازیگران منطقهای و جهانی، میتواند امیدها برای رسیدن به توافق یا دستکم کاهش تنشها را افزایش دهد.
بخوانید: تاریخچه بورس: نگاهی به مسیر پر فراز و نشیب بازار سرمایه